Starterslening nadert einde

Om starters op de woningmarkt nét dat extra duwtje te geven, is de starterslening ontwikkelt: een extra lening om de kosten van aankoop te kunnen dekken. Per 1 januari 2017 eindigt deze, terwijl net nu steeds meer jongeren thuis blijven wonen.

Om starters op de woningmarkt nét dat extra duwtje te geven, is de starterslening ontwikkelt: een extra lening om de kosten van aankoop te kunnen dekken. Per 1 januari 2017 eindigt deze, terwijl net nu steeds meer jongeren thuis blijven wonen.

Recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) tonen aan dat de gemiddelde leeftijd waarop jongeren een eigen plekje opzoeken in tien jaar is gestegen van 23,6 in 2006 naar 24,6 jaar dit jaar. In 2006 woonde 85 procent van de achttienjarigen nog thuis, nu is dat 88 procent. Bij de 24-jarigen groeide dit van 32 naar 36 procent.

Niet alleen stellen jongeren de datum uit waarop ze uitvliegen, ze keren ook vaker op het nest terug. Een decennium geleden hingen 951 duizend jongeren tussen de 18 en 30 jaar nog bij hun ouders rond. In tien jaar tijd is dit aantal met 143 duizend jongeren toegenomen tot 1,1 miljoen. Een deel hiervan is verklaarbaar door de bevolkingstoename, maar zo’n 54 procent, in dit geval 77 duizend personen, bleef langer bij de ouders wonen of keerde terug naar huis. 

Een van de redenen waarom jongeren langer thuis blijven hangen is dat zelfstandig wonen duur is. Huren zijn hoog, kopen valt vaak net buiten het budget. Vooral nu je de kosten voor aankoop (makelaar, notaris, taxatie etc.) steeds meer uit eigen zak moet betalen omdat deze zo goed als niet meer meegefinancierd mogen worden.

Aan de andere kant: de hypotheekrente staat gunstig. Bovendien kun je dit jaar als starter nog gebruik maken van de starterslening die net dat extra stukje financiering oplevert om de bijkomende kosten wél te kunnen betalen. Maar dan moet een eventuele koopakte vóór 1 januari 2017 bij de notaris passeren. 

Voordeel is dat je over deze aanvullende lening (maximaal twintig procent van de totale verwervingskosten van een huis) de eerste drie jaar geen rente betaalt en je dus rustig kunt ‘bouwen’ aan je carrière én je salaris. Gunstig, maar let wel op: de lening wordt verstrekt door je gemeente en veel gemeentes schrappen de regeling of hebben deze zelfs al van de lijst gehaald. Check dit dus bij je financieel adviseur of gemeente. 

Breman
8

goed en prettig overleg met deze makelaar

Herr
9

Zowel in het aankoopproces van onze woning als de verkoop van onze huidige woning zeer tevreden over de begeleiding.

Wim Flohr
8

Professionaliteit straalt uit; vertrouwen in de klant is een goede zaak. Communicatie is goed, vriendelijk, zakelijk en vooruitziend.

Lees meer
Terug
Recent bekeken