Flexwerker en hypotheek

Een veranderende wereld vraagt om flexibiliteit. De afgelopen jaren groeide het aantal zzp’ers en flexwerkers enorm, maar nog altijd hebben deze groepen veel moeite om een hypotheek te krijgen. Langzaamaan komt daar verandering in.

 

 

 

Een veranderende wereld vraagt om flexibiliteit. De afgelopen jaren groeide het aantal zzp’ers en flexwerkers enorm, maar nog altijd hebben deze groepen veel moeite om een hypotheek te krijgen. Langzaamaan komt daar verandering in.Zo’n twee jaar geleden startten uitzendorganisatie Randstad, hypotheekverstrekker Obvion en Vereniging Eigen Huis met een proef om flexwerkers aan een hypotheek te helpen. Flexwerkers zijn mensen die werken via een uitzendbureau, derhalve geen vast baan hebben en dus moeilijk een hypotheek kunnen aanvragen. Voor hen is een proef gestart met een zogenaamde ‘perspectiefverklaring’. Hierbij wordt gekeken naar het perspectief van de aanvrager: diens opleiding, werkervaring, competenties, functie en de situatie op de arbeidsmarkt. Als dit er goed uitziet, dan ligt een hypotheek mogelijk in het verschiet. Ook als diegene geen vast arbeidscontract heeft.

De proef lijkt geslaagd. Steeds meer banken en financiële instellingen sluiten zich aan bij het initiatief: flexwerkers met een perspectiefverklaring kunnen nu ook bij ABN Amro, Aegon, BLG Wonen, Florius, ING, Rabobank, Regiobank en SNS terecht. Waarbij het vooralsnog alleen gaat om flexwerkers die na minimaal een dienstjaar bij uitzendorganisaties Randstad en Tempo Team en detacheerder Yacht in aanmerking voor een perspectiefverklaring. De groep uitzendbureaus breidt zich eveneens langzaam uit.

Daarnaast bestaan er ZZP’ers, mensen met een eigen bedrijf. Deze hebben eveneens geen grote organisatie achter zich die garant zou kunnen staan bij een eventuele hypotheekaanvraag. Maar ook hier klaart de lucht iets. Zo mag een bank bijvoorbeeld afwijken van de regels rondom de inkomenstoets. In plaats van het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar mag de bank bijvoorbeeld ook uitgaan van het laatste jaar en een goede prognose van de toekomstige inkomsten. Vanzelfsprekend met de nodige onderbouwing.

Meer weten? De website flexibelwerkenenwonen.nl dient als informatiepunt voor zzp’ers en flexwerkers die graag willen weten of ze in aanmerking komen voor een hypotheek. Met behulp van een online checklist kan men zich hier voorbereiden op een eventuele hypotheekaanvraag. Volgens de banken is een ‘hypotheek niet voor elke zzp’er en flexwerker weggelegd, maar is er momenteel vaak meer mogelijk dan men denkt’.

Breman
8

goed en prettig overleg met deze makelaar

Herr
9

Zowel in het aankoopproces van onze woning als de verkoop van onze huidige woning zeer tevreden over de begeleiding.

Wim Flohr
8

Professionaliteit straalt uit; vertrouwen in de klant is een goede zaak. Communicatie is goed, vriendelijk, zakelijk en vooruitziend.

Lees meer
Terug
Recent bekeken