App je huis brandveilig

Cijfers van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) tonen dat het aantal fatale woningbranden in 2015 niet of nauwelijks afwijkt van voorgaande jaren. In totaal gaat het om 27 branden, met 31 doden. In 2014 waren dit 30 branden met dertig doden.

Cijfers van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) tonen dat het aantal fatale woningbranden in 2015 niet of nauwelijks afwijkt van voorgaande jaren. In totaal gaat het om 27 branden, met 31 doden. In 2014 waren dit 30 branden met dertig doden. 

Dit zijn natuurlijk niet de enige branden. Gemiddeld rukt de brandweer zo’n 7.000 keer per jaar uit. Roken, koken en kortsluiting zijn de meest voorkomende oorzaken. Goed opletten tijdens deze bezigheden en zorgen dat apparatuur in orde is, voorkomt al een hoop ellende. Maar er is veel meer dat je kunt doen om brand te voorkomen. Daarnaast is het van belang om er voor te zorgen dat als het mis gaat, de brandweer zo snel en goed mogelijk zijn werk kan doen.
 
De brandweermannen en –vrouwen van Nederland staan soms versteld over de belemmeringen die ze op hun weg naar hulp tegenkomen. Onleesbare huisnummers of rommel in de tuin, de gang en op de trap waar ze overheen moeten klimmen: het kost allemaal tijd die er eigenlijk niet is. 

Om je een beetje op weg te helpen je huis zo veilig mogelijk te maken, heeft de brandweer een app ontwikkeld die zowel voor Apple als Android systemen beschikbaar is in respectievelijk Appstore en Google Play. Even zoeken op ‘Woningcheck’, gemaakt door Total Active Media. 

De app vraagt bij het openen om de vier cijfers van je postcode (invullen niet verplicht). Daarna kun je aangeven op welke plek in huis je staat en krijg je vijf vragen voorgeschoteld over de toestand van de betreffende ruimte. Bijvoorbeeld: is je meterkast opgeruimd of staat deze vol rommel? Opgeruimd is beter omdat de brandweer dan snel bij de gashoofdkraan kan komen. Gas wil je immers niet gemengd zien met je woningbrand. Daarnaast komt brand als gevolg van een kortsluiting in de zekeringenkast nogal eens voor en in de meterkast opgeborgen spullen verergeren zo’n brand.

Aan de hand van de app loop je je hele huis door en krijg je een idee hoe het met de brandveiligheid is gesteld. Na elke vijf vragen volgt bovendien een video die duidelijk maakt hoe snel en agressief een bepaalde brand om zich heen kan grijpen.

Kijk voor meer tips over brandpreventie op de site van de brandweer, www.brandweer.nl.

Pleijsier
8

Makelaar kwam zeer vertrouwd over en had gelijk een oplossing voor onze toekomst

Verkoper van Schoolstraat 13
8

De contacten en terugkoppelingen waren volgens verwachtingen. de afhandeling en opmaken koopovereenkomst waren uitstekend en boven verwachting.

Mevr. Binnekamp
8

Jullie hebben mijn goed geholpen daar ben ik jullie dankbaar , ik zal idereen jullie aanraden top gedaan

Lees meer
Terug
Recent bekeken