Nieuws

Garantiemakelaars plaatst een a twee blogs in de week over relevante onderwerpen gerelateerd aan de makelaardij en het meest recente nieuws. 


De drukke huizenmarkt stelt veel eisen aan verkoper, koper en makelaar. Je hoofd koel houden is heel belangrijk om het maximale resultaat te bereiken. Zeker als makelaar. Dit vraagt veel kennis en ervaring, iets dat wij in huis hebben. Gegarandeerd.
De huizenmarkt is een grillig ding. Kwam je twee jaar geleden je huis niet kwijt omdat er door de crisis teveel huizen te koop stonden, nu heb je weer weinig keus. En staat er iets te koop: ga je dan voor het huis? Of is de buurt ook belangrijk?
Huis of buurt?
Het is weer de ‘leuker kunnen we het niet maken’-tijd: de belastingaangifte moet de deur uit. Of de mailbox. ‘Makkelijker’ maken ze het in elk geval wel, want aangifte doen is voor veel mensen nu heel eenvoudig. Maar doe het op tijd.
Alle papieren verzamelen!
Je wilt je huis verkopen. Bord in de tuin, foto’s online, telefoonnummer er bij en klaar ben je. Denk je. Maar zelfs in deze hectische tijden is het niet zomaar een ‘done deal’, zo weten wij uit ervaring. Ook nu is een beetje hulp vaak welkom.
Zelf doen vaak pittige klus
Een huishouden is best wel een dingetje. Op allerlei fronten moet je met elkaar in overleg, dus ook over de financiën. Wat onder de partners nog wel eens scheve gezichten opleveren, zo ontdekte het Nibud.
Huishoudpot beter in handen van vrouw
Een flink deel van Nederland ligt op dit moment op bed met een griepje. Dat gebeurt zo af en toe en daar doe je niks aan. Tenzij het geen griep is, maar koolmonoxidevergiftiging. Symptomen zijn hetzelfde, de afloop niet. Tijd om extra alert te zijn.
Griepje of koolmonoxide?
Afgelopen jaar gingen er in ons land, volgens Woningmarktcijfers.nl, 1.485 woningen voor meer dan één miljoen euro van de hand. Een stijging van 34 procent ten opzichte van 2016. Net zoals in 2008 (1.183 huizen), het jaar waarin de crisis uitbrak.
Het gaat zo slecht nog niet
Een huis kopen is soms ook een stukje onzekerheid kopen. Al is de verkoper te goeder trouw, een huis kan altijd (verborgen) gebreken hebben die ooit de kop opsteken. Een bouwkundige keuring kan hier verheldering brengen, mits kundig uitgevoerd.
Keurmerk voor keuringen
We worden vaak fitter ouder, bovendien is een plekje vinden in de ouderenzorg minder gemakkelijk. Oplossing is om langer in het eigen huis te blijven wonen, bijvoorbeeld door het waar nodig aan te passen. Je gemeente kan hierbij helpen.
Langer blijven wonen
Volledig ontspannen blader je door ons huizenaanbod op Garantiemakelaars.nl. En dan gebeurt het: je droomhuis komt voorbij. Wat nu? Toeslaan terwijl je eigen huis eerst nog in de verkoop moet? De NVM no-risk clausule biedt mogelijk uitkomst.
Geen risico lopen
De meeste gemeenten laten hun inwoners deze maand weten in hoeverre de WOZ een aanslag vormt op de portemonnee. Gezien de almaar stijgende huizenprijzen is de kans groot dat je meer gaat betalen. Reden genoeg om de cijfers goed te checken.
WOZ komt er aan
Het huizenaanbod, met name in grote steden, loopt steeds verder terug. Toch staan sommige huizen ook in die markten lang(er) te koop, omdat ‘iets’ de verkoper weghoudt. Wie door dat ‘iets’ heen kan kijken, koopt mogelijk een pareltje in de dop.
Zie de mogelijkheden!
Vanaf 1 februari is een standaard contract bij de verkoop van een woning één artikel langer: per die datum namelijk wordt het zogenaamd bouwkundig voorbehoud toegevoegd, een artikel dat kopers het recht geeft om bij gebreken af te zien van de koop.
Standaard koopcontract krijgt bouwkundig voorbehoud
Wie aan (ver)bouwen denkt, die moet daar vaak een bouwvergunning voor aanvragen. En dat kost geld. De Vereniging Eigen Huis (VEH) checkt jaarlijks hoe het gesteld is met deze bouwleges en komt ook dit jaar weer met opvallende cijfers.
Bouwleges lopen sterk uiteen
De eerste vorst is gesignaleerd. Goed voor de boerenkool, want die is het lekkerst als het heeft gevroren. Het is meteen een signaal om de vorstveiligheid van huis en tuin onder de loep te nemen. Wij zetten een paar tips op een rijtje.
Vorst meldt zich
Een wijziging in de wet- en regelgeving rond schuldenproblematiek leidt er toe dat rood staan op de lopende bankrekening straks negatieve gevolgen kan hebben voor de hoogte van bijvoorbeeld een nieuwe hypotheek. Per 1 december gaat de nieuwe regel in.
Rood staan op bank van invloed op hypotheek
Het wordt drukker in de stad. Volgens de jongste prognoses van onder andere het CBS blijven de steden groeien wat inwoners betreft en krimpen de inwonersaantallen van de kleinere gemeenten.
Steden blijven groeien
Labels ergens aanhangen, werkt blijkbaar. Uit recent onderzoek van TIAS, School for Business and Society, blijkt namelijk dat huizen met energielabel A of B sneller verkopen dan D-labelhuizen. Bovendien brengen ze meer geld op.
Groene labels leveren op
Een huis verkopen, gaat niet altijd vanzelf. Natuurlijk nemen wij als Garantiemakelaar een hele hoop werk uit handen, maar er zijn altijd zaken die het verkoopproces bevorderen. We zetten een paar handigheidjes op rij.
Verkoophandigheidjes
Staat je tuin er mooi bij? Maak dan kans op een van de twee abonnementen op het magazine Groei & Bloei. De Garantiemakelaars mogen deze weggeven omdat op zaterdag 11 juni de Nationale Tuinweek begint. Een week waarin de tuin de hoofdrol speelt.
Omdat de rente laag staat, zijn veel mensen bezig met hypotheken. Omdat ze willen oversluiten, willen verhuizen of omdat ze nu wél de mogelijk zien om een eigen huis te kopen. Daar is niks mis mee, maar het blijft oppassen geblazen.
Risico’s blijven zien
Wie van cijfertjes houdt, kan terecht op de site van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Zo’n beetje alles wat meetbaar is, wordt hier bijgehouden. Niet alleen leuk voor liefhebbers, maar zeker ook interessant bij verhuisplannen.
Verhuizen met voorkennis
Voor de hypotheekadviseur is er nog wat werk aan de winkel. Uit het ING Woonbericht van het eerste kwartaal van 2016 blijkt namelijk dat adviseurs verwachtingen niet altijd waar maken. Vooral starters op de woningmarkt zijn niet altijd even tevreden.
Werk aan de winkel
Nieuwe regels zorgen er voor dat de aanschaf van een telefoonabonnement met ‘gratis’ telefoon voortaan flink kan drukken op andere leningen, waaronder je hypotheek. Houdt hier rekening mee, mocht je een hypotheek willen af- of oversluiten.
Mobiele telefoon drukt op hypotheek
Volgens de Risicomonitor Woningbranden 2015 van het Verbond van Verzekeraars worden er per dag 274 brandclaims ingediend. Volgens het verbond ontstaat jaarlijks bij 1 op de 76 woningen op de een of andere manier brand. Weet jij dan wat je moet doen?
Bereid je voor op brand
Garantiemakelaars is dit jaar met zeven deelnemers goed vertegenwoordigd in de Vastgoed Top 100. De Vastgoed Top 100 werd dit jaar voor de vijfde keer samengesteld. Een onderzoek naar de grootste makelaarskantoren in Nederland, uitgevoerd door Vastgoed Nederland in samenwerking met BHB overnames en advies. De focus ligt op het aantal verkooptransacties bestaande bouw.
Weet jij hoe aantrekkelijk jouw huis kan zijn voor een nieuwe koper? Of ben je zo gewend aan het huis dat je sommige pluspunten niet eens meer ziet? Bij verkoop kunnen deze zomaar de sleutel tot verkoopsucces zijn. Wij noemen er een paar:
Benoem de voordelen!
Hoewel de huizenprijzen een gezonde ontwikkeling vertonen, staan er nog altijd veel woningen ‘onder water’. Toch hoeft ook dit geen probleem te zijn, ook niet wanneer u eigenlijk zou willen verhuizen. De site wijzeringeldzaken.nl geeft tips.
Restschuld moet je aanpakken
Dhr. van Marsbergen
9

Het contact met de makelaar en medewerkers was dik voor mekaar. Ik ben naar alle tevredenheid bijgestaan met de verkoop van mijn woning.

Verkoper van Reigersbek 126
9

Uitstekende service en alle medewerkers zijn goed bereikbaar en op de hoogte van de ontwikkelingen van de verkoop. Prettige omgang en goede samenwerking.

Verkoper van Eeuwselstraat 2
8

Onze woning heeft langer te koop gestaan dan verwacht, maar makelaar bleef er moeite voor doen en was ook altijd goed bereikbaar. Woning naar tevredenheid verkocht en zeker met dank aan makelaar.

Lees meer
Terug
Recent bekeken